Na stronie dyskontu i WWF czytamy, że dieta przyjazna dla planety zamiast mięsa zawiera więcej lokalnych i sezonowych warzyw i owoców. Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, zależy od niego również kondycja Ziemi. To, co jemy i jak produkujemy żywność, ma wpływ na różnorodność biologiczną i klimat.
Dieta a środowisko
To, że produkcja mięsa potężnie wpływa na efekt cieplarniany, wiadomo od dawna. Według najnowszego raportu WWF to aż 27 proc. emisji gazów cieplarnianych to „zasługa” przemysłu żywieniowego, z czego ponad połowę generuje hodowla zwierząt na ubój oraz uprawy roślin na paszę dla nich.
Z raportu „Bending the curve: The restorative power of planet-based diet” (Wygiąć krzywą: odradzająca moc diety opartej na planecie) wynika, że przyjęcie przyjaznej Ziemi diety fleksitariańskiej może zmniejszyć:
- globalne emisje gazów cieplarnianych związanych z żywnością o co najmniej 18 proc.
- globalną utratę różnorodności biologicznej o minimum 5 proc.
- zmniejszyć przedwczesną śmiertelność o 19 proc.
Eksperci alarmują, że przeciętne światowe spożycie owoców i warzyw jest o 38 niższe niż zalecany minimalny poziom, podczas gdy średnie spożycie mięsa i nabiału – głównie w krajach o wysokich dochodach – przekracza zdrowy poziom aż o 1/5. Ograniczenie mięsa to rozwiązanie najprostsze i wymagające najmniej zmian na poziomie lokalnym i globalnym.
„Dieta przyjazna planecie” na razie w 12 podstawówkach
Zarówno WWF Polska, jak i Lidl Polska deklarują, że zależy na zrównoważonej produkcji i konsumpcji, czyli takich, które są możliwie najmniej szkodliwe dla środowiska naturalnego. Ich wspólna kampania edukacyjna „Dieta przyjazna planecie” ma dotrzeć do milionów odbiorców, a co może przełożyć się na realną zmianę na lepsze dla przyrody.
Polecamy:
Pilotażowa wersja kampanii ma odbyć się w 12 szkołach podstawowych z trzech województw, które dysponują własną kuchnią. Bezpośrednią pracę z nauczycielami i uczniami przeprowadzą edukatorzy WWF, przeszkoleni specjalnie pod kątem tego programu. Szkolenie dla intendentów przeprowadzi z kolei specjalista w zakresie żywienia człowieka.
Czytaj też: