![](https://truestory.pl/wp-content/uploads/2023/07/wallpaperflare.com_wallpaper-2-1024x576.jpg)
Przeprowadzono badanie ponad 200 roślinnych alternatyw dostępnych na rynku amerykańskim w 2023 roku, aby porównać ich wartość odżywczą z mlekiem krowim. W badaniu tym uwzględniono znacznie więcej produktów niż w poprzednich badaniach. Wyniki wykazały, że tylko 12% roślinnych alternatyw dla mleka krowiego zawierało porównywalne lub większe ilości wapnia, witaminy D i białka w porównaniu z mlekiem krowim.
Cenna witamina D
Mleko krowie zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminy i minerały, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują się w nim między innymi: tłuszcz, laktoza, białko, magnez, potas, wapń, witaminy z grupy B, witamina A, witamina D, witamina K i witamina E. W mleku krowim znajduje się również kazeina, która jest najważniejszym białkiem omawianego produktu.
Największym minusem mleka roślinnego jest uboga zawartość czterech kluczowych minerałów, którymi są fosfor, magnez, cynk i selen, ale także mała ilość witaminy D. W 100 ml mleka krowiego znajduje się około 40 IU witaminy D, co stanowi 10% dziennego zapotrzebowania. Jest ona ważna dla zdrowia kości i zębów, ponieważ pomaga we wchłanianiu wapnia z pożywienia.
Niestety większość Polaków przyswaja o wiele za mało tego składnika. Według badań, ponad 90% z nas ma niedobór witaminy D, a u 60% jest to ciężki niedobór. Taki stan rzeczy wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, niektóre nowotwory i depresja.
Musimy być świadomi swoich wyborów
Abigail Johnson, która jest adiunktem i zastępcą dyrektora Centrum Koordynacji Żywienia na Uniwersytecie w Minnesocie, zaprezentowała swoje odkrycia podczas NUTRITION 2023. Jak ogłosiła:
„Nasze wyniki dostarczają dowodów na to, że wiele roślinnych alternatyw mleka nie jest równoważnych pod względem odżywczym z mlekiem krowim. Na podstawie tych ustaleń konsumenci powinni szukać alternatywnych produktów mlecznych na bazie roślin, które zawierają wapń i witaminę D jako składniki. Mogą również rozważyć dodanie innych źródeł wapnia i witaminy D do swojej diety”.
W badaniu przeanalizowano informacje o wartościach odżywczych i składnikach 233 roślinnych alternatyw dla mleka od 23 różnych producentów. Naukowcy wykorzystali specjalny program do obliczania składników odżywczych, aby uzyskać pełne informacje o zawartości odżywczej każdego produktu. Następnie porównali zawartość odżywczą różnych produktów w ramach jednej kategorii, takiej jak mleko migdałowe, owsiane i sojowe, zarówno między sobą, jak i z mlekiem krowim. Wyniki wykazały, że tylko 28 roślinnych alternatyw miało podobną lub większą zawartość wapnia, witaminy D i białka w porównaniu z mlekiem krowim.
„Nasze odkrycia wskazują na potrzebę upewnienia się, że konsumenci są świadomi, że wiele roślinnych alternatywnych produktów mlecznych dostępnych obecnie na rynku nie jest równoważnych pod względem odżywczym z mlekiem krowim” – powiedziała Johnson. – „Wymogi dotyczące etykietowania produktów i wytyczne żywieniowe dla społeczeństwa należą do podejść, które mogą być pomocne w ostrzeganiu i edukacji konsumentów”.
Podsumowując, mleko roślinne znacząco różni się od mleka krowiego pod względem składu odżywczego. Takie alternatywy zawierają mniej białka, tłuszczy, witamin i minerałów niż mleko krowie. Wartości odżywcze różnych rodzajów mleka roślinnego mogą się różnić w zależności od surowca, z którego zostały wyprodukowane, ale także od producenta. Warto zwrócić uwagę, że żadne mleko roślinne nie jest zamiennikiem mleka krowiego pod względem odżywczym.
Jakiegokolwiek mleka nie wybierzemy, należy zadbać, by nasza dieta była pełnowartościowa i bogata we wszystkie najważniejsze składniki odżywcze. W tym celu warto regularnie korzystać z badań, które wskażą, czy odżywiamy się prawidłowo.
Zobacz także:
Niger. Oficerowie ogłosili przejęcie władzy w kraju
Władze USA miały kontakt z UFO? Po ponad 50 latach wraca ta sprawa do Kongresu
Kolejna awaria oczyszczalni ścieków. Bałtyk jest coraz brudniejszy