niedziela, 23 czerwca, 2024
Strona głównaDietaLarwy chrząszczy z Nowej Zelandii zawierają więcej białka niż wołowina

Larwy chrząszczy z Nowej Zelandii zawierają więcej białka niż wołowina

Naukowcy po raz pierwszy przeprowadzili badania nad wartością odżywczą larw najcięższych nowozelandzkich chrząszczy o nazwie huhu. Okazały się zaskakująco pozytywne. Larwy są bardziej pożywne niż wołowina.

Według działającej przy ONZ agencji do spraw wyżywienia i rolnictwa (FAO) częstsze włączanie owadów do jadłospisu może w przyszłości rozwiązać problem głodu na Ziemi (fot. Pixabay)

Chrząszcze huhu (Prionoplus reticularis) to okazałe owady z rodziny kózkowatych, yjące w Nowej Zelandii. Mają kilka centymetrów długości, a ich larwy żywiące się martwym drewnem są nawet większe, osiągają długość do 7 cm. Mają nie tylko okazałe rozmiary, ale też wysoką wartość odżywczą, co już przed wiekami odkryła lokalna ludność – Maorysi.

Larwy chrząszczy huhu bardziej pożywne niż wołowina

Ci rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii przekonują, że huhu w smaku przypominają masło orzechowe. Zaintrygowani ich zwyczajami i wrażeniami smakowymi nowozelandzcy naukowcy z Uniwersytetu Otago postanowili sprawdzić, jakie składniki odżywcze zawierają larwy – czytamy w „National Geographic”. Wynikli badań były dość zaskakujące i bardzo obiecujące w kontekście problemów, z jakimi świat zmaga się w kontekście masowej produkcji mięsa.

Ruchita Rao Kavle to pracownica z Uniwersytetu Otago, która przewodziła pracom badawczym. Wraz z zespołem naukowców zmierzyła zawartość makroskładników i substancji mineralnych w larwach huhu. Wyniki ich jej zespołu, opublikowano w czasopiśmie naukowym „International Journal of Food Science and Technology”. Zgodnie z przewidywaniami okazało się, że larwy huhu zawierają dużo tłuszczu, ale to zawartość białka okazała się najbardziej zaskakująca.

Zależnie od stadium rozwojowego białko stanowiło od 26,2 do 30,5 proc. masy larw. To znacznie więcej niż inne produkty, które uchodzą za najbardziej bogate w proteiny:

  • wołowina (21 proc.),
  • ciecierzyca (20,5 proc.),
  • jagnięcina (20,3 proc.),
  • kurczak (17,4 proc.),
  • soja (13 proc.)

Jak się okazuje, larwy są wartościowym pożywieniem, ale ze względów kulturowych i estetycznych nie są akceptowane w większości krajów. – Larwy zawierały też wiele cennych substancji mineralnych, zwłaszcza manganu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi – wylicza Ruchita Rao Kavle.

1700 gatunków owadów w ludzkim menu

Z jej badań wynika, że 75 larw huhu (170 g) zawiera tyle samo pełnowartościowego białka, co porcja 230 g wołowiny. By uniknąć obrzydzenia, jakie w wielu osobach budzi jedzenie larw, można je przerobić na pastę lub lub zmielić je na mączkę. Tak robi się w przypadku innych owadów wykorzystywanych do celów spożywczych: świerszczy, y, larw mączników, drewnojadów czy larw much Hermetia illucens.

200 razy mniej wody, 13 razy mniej paszy i 17 razy mniej miejsca potrzeba, by pozyskać kilogram białka z owadów, w porównaniu z krowami

Larwy huhu póki co nie są jeszcze dostępne w sprzedaży. Jednak od wielu lat prowadzone są udane próby masowej hodowli jadalnych owadów, a owady są powszechnie wykorzystywane jako alternatywne źródło białka na całym świecie. Naukowcy z Meksyku skatalogowali 1700 gatunków, w których gustują mieszkańcy ponad 100 krajów. Leżą one głównie w strefie równikowej i zwrotnikowej, bo tam żyje najwięcej gatunków bezkręgowców i osiągają one największe rozmiary.

Polecamy:

Na talerze trafiają m.in. półmetrowe dżdżownice, kilkunastocentymetrowe wije i chrząszcze wielkości małych ptaków. Dlaczego? Hodowla owadów jest wydajniejsza i mniej obciążająca dla środowiska niż hodowla bydła, trzody chlewnej czy drobiu. Możliwe, że w przyszłości preparaty białkowe z larw takich jak huhu zastąpią mięso w potrawach i przetworach. Działająca przy ONZ agencja do spraw wyżywienia i rolnictwa (FAO) już w 2013 roku zachęcała do częstszego włączania owadów do jadłospisu, by rozwiązać problem głodu.

Czytaj też:

To_tylko Redaktor
To_tylko Redaktor
Konto należące do redakcji TrueStory. Czasem wykorzystywane do puszczania niepodpisanych wiadomości od czytelników.
ARTYKUŁY POWIĄZANE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

NajNOWsze

NajPOPULARNIEJsze